عنصرالمعالی کیکاووس بن اسکندر بن قابوس بن وشمگیر بن زیار از آل زیار بود. پدرانش در نواحی شمال ایران - گرگان طبرستان، گیلان و ری سالها حکومت و امارت داشتند. خود او نیز اگر از سلطنتی باشکوه و قدرت برخوردار نبود فیالجمله دستگاهی داشت. بهرسم امیر زادگان آن عهد تربیت شده، آداب مملکتداری را فرا گرفته بود.
کیکاووس بن اسکندر یکی از واپسین امیران دودمان زیاریان است. بنا بر آنچه از نوشتههای خودش حفظ شدهاست، او در حدود سال ۴۱۲ هجری به دنیا آمدهاست؛ چنانکه در ۴۷۵ هجری که کتاب قابوسنامه را مینوشت، در سن ۶۳ سالگی بوده. کیکاووس حاصل ازدواج اسکندر بن قابوس زیاری و دختر مرزبان بن رستم باوندی بود. او سالهای جوانی خود را در دربار غزنویان گذراند و هشت سال در غزنه ندیم سلطان مودود بود. به گفتهٔ خود او، در پنجاه سالگی از نوشیدن شراب، توبه کرد و به سفر حج رهسپار شد. در بازگشت به گنجه رفته و ندیم دربار امیر ابوالسوار شاوور بن فضل شدادی شد. اطلاعات چندانی از کیکاووس پس از سال ۴۷۵ هجری وجود ندارد.
در کتاب نصیحت نامه مشهور به قابوس نامه، عنصر المعالی این کتاب را بهصورت پندنامهای برای فرزندش گیلانشاه نوشته و همین صفت بارز یعنی صمیمیت و صداقت نویسنده اصالتی برجسته و ممتاز به کتاب بخشیدهاست. بهطوریکه نوشتههای او را میتوان سخنی برشمرد از دل برخواسته و هم بدین سبب است که بر دل مینشیند. عنصر المعالی از آن دسته ناصحان نیست که خود بر مسند بلند اخلاق و پرهیزگاری به تفاخر تکیه میزنند و دیگران را در زیر، آلودهدامن و حقیر میبینند. وی با کمال صمیمیت و همدلی از لغزشهای جوانی خود یاد میکند و بد و خوب هر چیز را مینماید. آنچه در قابوسنامه موجب شگفتی است، گذشته از اسلوب ساده و نثر دلانگیز عنصر المعالی و لطف ذوق و حسن تعبیر او در نویسندگی وسعت اطلاعات و معلومات وی در زمینههای مختلف است.
منبع و اطلاعات بیشتر...